You are currently viewing Απόβαση του AHEPA Maritime Chapter Hj-45 «St’ Nicholas» στη μαγευτική Ρόδο και Σύμη! Δωρεά σημαντικού ποσού στον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Ι. Μονής

Απόβαση του AHEPA Maritime Chapter Hj-45 «St’ Nicholas» στη μαγευτική Ρόδο και Σύμη! Δωρεά σημαντικού ποσού στον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Ι. Μονής

17.04.2022

Οι δυνατές σχέσεις των ανθρώπων χτίζονται με υπέροχες κοινές εμπειρίες! Για αυτό τα μέλη του Chapter μας απολαύσαμε ένα συναρπαστικό τριήμερο, στις 15-17 Απριλίου, στα όμορφα νησιά μας, Ρόδο και Σύμη. Το σμαραγδένιο νησί της Ρόδου, με το καταπράσινο περιβάλλον, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα λαμπρά ιστορικά μνημεία, μας υποδέχτηκε με εντυπωσιακά διαπιστευτήρια! 

Αρχικά, ξεναγηθήκαμε στα καλύτερα σημεία της Ρόδου. Επισκεφτήκαμε την Παλαιά πόλη της Ρόδου, την αρχαιότερη από όλες τις μεσαιωνικές κατοικημένες πόλεις στην Ευρώπη, που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Περιηγηθήκαμε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών, στο ενδιαφέρον Αρχαιολογικό Μουσείο, στον ονομαστό Ναό της Αγίας Αικατερίνης και στη γραφική Μαρίνα Μανδρακίου με τα δύο χάλκινα ελαφάκια σε στήλες πωρόλιθου, εκεί που βρίσκονταν τα πόδια του αρχαίου Κολοσσού της Ρόδου, σύμφωνα με την παράδοση. Ευχάριστη έκπληξη η Νέα Μαρίνα της Ρόδου, που  αναμένεται να αποτελέσει την αφετηρία για ριζικές αλλαγές στον θαλάσσιο τουρισμό της Ελλάδας, με τη στρατηγική της θέση, που συνδέει τις Αραβικές χώρες με την Κύπρο και την Αίγυπτο. 

Περπατήσαμε στους λιθόστρωτους μεσαιωνικούς δρόμους της ιστορίας και των αναμνήσεων των Ιωαννιτών Ιπποτών. Κάναμε ένα νοερό ταξίδι στον χρόνο και είδαμε την Λίνδο, τον παραδοσιακό τόπο που «γέννησε» τον πρώτο κώδικα του Ναυτικού Δικαίου, τον «Νόμο Ροδίων Ναυτικό». Επισκεφτήκαμε την Αρχαία Ιαλυσό, μια ακρόπολη πάνω στο βουνό Φιλέρημο, όπου υπήρχε ο ναός της Αθηνάς Πολιάδος,  τις περίφημες Επτά Πηγές και πολλά άλλα αξιοθέατα του νησιού.

Το Σάββατο κάναμε μια μικρή κρουαζιέρα στη Σύμη με ένα υπερπολυτελές yacht Ferretti. Η Σύμη με τα πεντακάθαρα νερά και τις βοτσαλωτές ακτές μας καλωσόρισε με μια εικόνα μέσα από πίνακα ζωγραφικής: τα διατηρητέα νεοκλασικά αρχοντικά του νησιού με το ουράνιο τόξο των χρωμάτων του παρελθόντος!  

Ξεχωριστή εμπειρία για όλους ήταν το ευλαβικό μας προσκύνημα στην Ι. Μονή του Αρχάγγελου Μιχαήλ του Πανορμίτη, έναν από τους πιο σημαντικούς προσκυνηματικούς προορισμούς της Ελλάδας, με το εντυπωσιακό καμπαναριό και την λαμπρή ιστορία στα βάθη των αιώνων. Ένα Μοναστήρι που ελκύει χιλιάδες προσκυνητές, που λαμβάνουν ψυχική και σωματική ανάπαυση στους κόλπους του. Οι Μοναχοί μας υποδέχτηκαν με πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες μέσα σε χαρμόσυνο κλίμα, μας ξενάγησαν στο ευλογημένο Μοναστήρι και μας φιλοξένησαν αρχοντικά! 

Αποκορύφωμα της συγκίνησης ήταν το προσκύνημα της Εφέστιας Εικόνας του Ταξιάρχη Αρχάγγελου Μιχαήλ, που με το μέγεθός της, την ουράνια θωριά της, την επαργυρωμένη επιφάνεια και τη θαυματουργή της δύναμη προκαλεί το δέος και τον σεβασμό των προσκυνητών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, μέσα στο κλίμα της κατάνυξης και της ευσέβειας, ως Πρόεδρος του Maritime Chapter παρέδωσα στον Πανοσιολογιότατο Ηγούμενο της Ι. Μονής, Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Πατρό, το πόσο των 4.000 ευρώ, προσφορά των Αδελφών Ματθαίου Δημήτρη, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Τσαντούλη Ιωάννη, Χουρδάκη Ιωάννη, Πολίτη Διονύση, Δρούγο Κωνσταντίνο, Τζίμα Ανδρέα, Λεουτσάκο Μιχάλη, για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Πρόναου. Η εγκάρδια αυτή δωρεά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων πολλαπλής κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς που το Maritime Chapter Hj-45 «St’ Nicholas»  επιτελεί ανελλιπώς από τη συγκρότησή του υπηρετώντας με συνέπεια τις αρχές και τις αξίες της παγκόσμιας οικογένειας της AHEPA. Ως αντίδωρο αγάπης έλαβα με συγκίνηση από τον Ηγούμενο την εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ του Ταξιάρχη.

Το δειλινό περιηγηθήκαμε στη Σύμη, με τα ατέλειωτα σκαλιά και τα πολύχρωμα στενά, μέσα στο προεόρτιο πασχαλινό κλίμα του Σαββάτου του Λαζάρου και νιώσαμε τη συγκινητική ατμόσφαιρα. Στην επιστροφή απολαύσαμε ονειρικό σκηνικό τη «ροζ πανσέληνο» του Απριλίου που μας χαμογελούσε από τον ουρανό.

Κεντρική δράση της εξόρμησης ήταν η Ολομέλεια του Chapter μας, όπου έγινε η αξιολόγηση των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί, καθώς, επίσης, και ο προγραμματισμός για τις επόμενες δραστηριότητες και τις δράσεις κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης. Συζητήθηκαν θέματα και προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του chapter μας, καθώς και ενέργειες για την προώθηση κοινωνικών ζητημάτων και τρόποι της συμβολής μας για την επίλυση τους. Τέλος, έγινε ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με στόχο την προώθηση πρακτικών για την ενίσχυση των συμπολιτών μας και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.

Ολοκληρώνοντας αυτό το υπέροχο ταξίδι, ευχαριστώ τους Αδελφούς μου για την αθρόα και συγκινητική συμμετοχή τους σε όσα ονειρευόμαστε και υλοποιούμε μαζί, δίνοντας τον καλύτερο εαυτό μας! Για τις εικόνες που είδαμε, τις εμπειρίες χαράς, προσφοράς και αγάπης που γευτήκαμε και θα μας δένουν για πάντα.

Το πασχαλινό κλίμα των ημερών που δονούσε την ατμόσφαιρα της εκδρομής μας ας είναι για όλους μας ένα υπέροχο προανάκρουσμα για τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα, που όλοι προσμένουμε με ευλάβεια κι ελπίδα για τα καλύτερα που έπονται! Εύχομαι στα χιλιάδες μέλη της AHEPA ανά τον κόσμο και σε όλους τους επί γης Έλληνες συμπατριώτες μου καλή Ανάσταση! Με ειρήνη, ευημερία και αγάπη για όλους!