You are currently viewing «Διεθνείς Αγορές και Ναυτιλία» – MARITIME economies

«Διεθνείς Αγορές και Ναυτιλία» – MARITIME economies

20.05.2020

Capt. Δημήτριος Ματθαίου
CEO at Arcadia Shipmanagement Co Ltd. & Aegean Bulk Co Inc.
Chairman at Green Award Foundation

Οι διεθνείς χρηματαγορές προσφέρουν περισσότερες επιλογές χρηματοδότησης σε μια ναυτιλιακή εταιρεία αλλά ταυτόχρονα μπορεί ν’ αυξήσουν και το ρίσκο που αυτή αναλαμβάνει. Όπως διαπιστώσαμε και πρόσφατα με τον COVID-19, οι αγορές μπορούν να γίνουν αρκετά νευρικές απομακρύνοντας τους επενδυτές και αφήνοντας τις εταιρείες εκτεθειμένες και ευάλωτες σε μελλοντικές πιέσεις.

Η πανδημία του COVID-19 με 4,2 εκ. κρούσματα παγκοσμίως μέσα σε λίγους μόνο μήνες από την εμφάνιση του ιού, κλόνισε την παγκόσμια κοινότητα και οδήγησε τις κυβερνήσεις αρκετών χωρών στο να πάρουν μέτρα προστασίας των πληθυσμών τους. Τα κλειστά καταστήματα, η απαγόρευση κυκλοφορίας, η ματαίωση των πτήσεων και γενικότερα ο περιορισμός των συναλλαγών, ήταν μερικά μόνο από εκείνα τα προληπτικά μέτρα που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης τόσο για προϊόντα όσο και για υπηρεσίες.

Κι ενώ το 2020 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, ειδικά για τις μεγάλες εισηγμένες που μετρούσαν κέρδη από την άνοδο της αξίας των μετοχών τους, οι συνέπειες των αναταράξεων που δημιούργησε η πανδημία το δεύτερο τρίμηνο, ακόμα να αποτιμηθούν.

Σαφώς τα πλεονεκτήματα της δημόσιας προσφοράς μετοχών (IPO) που ίσχυαν και πριν την κρίση εξακολουθούν να υφίστανται. Από την άντληση κεφαλαίων μέχρι τη μεγαλύτερη δυνατότητα ρευστοποίησης της επένδυσης, οι εισηγμένες δίνουν μεγάλο εύρος επιλογών. Επιπλέον υπάρχουν σημαντικά φορολογικά οφέλη αλλά και διαφοροποίηση του κινδύνου. Από την άλλη όμως, η φήμη που μπορεί να αποκτηθεί από το χρηματιστήριο μπορεί εύκολα να εξανεμιστεί με το χαμηλό ενδιαφέρον των επενδυτών κατά το άνοιγμα όπως έχει συμβεί και πρόσφατα με ελληνικές εταιρείες. Επιπλέον συχνές εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο των εισηγμένων εταιρειών πριν από κάποια χρόνια, επέφεραν αρκετό σκεπτικισμό σε όσους εφοπλιστές είχαν στα πλάνα τους το μεγάλο βήμα.

Στην παρούσα συγκυρία, με το ασταθές περιβάλλον να υπερισχύει και το μέλλον ακόμα αβέβαιο για το σύνολο της ναυτιλίας, δύσκολα κανείς θα υποστήριζε ότι υπάρχουν ασπίδες προστασίας από τους κινδύνους. Η προσφυγή στις διεθνείς χρηματαγορές είναι μια στρατηγική απόφαση που καθορίζει το μέλλον αλλά και τη φιλοσοφία της επιχείρησης και σίγουρα δεν μπορεί να ληφθεί υπό την πίεση μιας επιδημίας ή ενός άλλου μεμονωμένου γεγονότος. Κι όσο και αν ο κορωνοϊός θα καθορίζει τις εξελίξεις για καιρό ακόμα, επαναπροσδιορίζοντας στην ουσία την ίδια τη βιομηχανία, οι λύσεις δανεισμού και χρηματοδότησης πρέπει να λαμβάνονται με μακρόπνοο σχεδιασμό από τους επιτελείς.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο επιλέγοντας τον ακόλουθο σύνδεσμο: https://libertypress.gr/ellhnikh-naytilia/