You are currently viewing Ορκωμοσία των αποφοίτων της ΑΕΝ Μακεδονίας

Ορκωμοσία των αποφοίτων της ΑΕΝ Μακεδονίας

07.07.2017

Κύριε Διοικητά, Κύριοι Διευθυντές των σχολών, Εκπαιδευτικοί, αγαπητοί Συνάδελφοι και Απόφοιτοι της Σχολής, Κυρίες και Κύριοι,

Έχω την τιμή και την αξίωση να προσκαλούμαι συχνά από Σχολές και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τελετές αποφοίτησης. Όμως η κάθε φορά, ομολογώ, είναι διαφορετική και αποτελεί για μένα μια σημαντική στιγμή που μου προκαλεί ιδιαίτερη συγκίνηση και βαθύ αίσθημα ευθύνης των λόγων που προσφωνώ.

Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη σε εσάς τους νέους ανθρώπους που αποφοιτήσατε επιτυχώς από την ΑΕΝ Μακεδονίας. Είναι η μέρα που επιβραβεύονται οι κόποι, οι θυσίες και οι προσπάθειες που καταβάλατε όλα αυτά τα χρόνια της φοίτησής σας. Συγχαρητήρια για το χρόνο που επενδύσατε και για την επιτυχία της αποφοίτησης σας.

Μαζί με εσάς επιβραβεύονται και τα πρόσωπα-σύμμαχοι στον αγώνα σας, που δεν είναι άλλοι από τους γονείς σας, που στέκουν αυτή τη στιγμή δίπλα σας με υπερηφάνεια και συγκίνηση και οι καθηγητές σας καθώς και τα στελέχη των διοικητικών – τεχνικών υπηρεσιών της ΑΕΝ που συναισθάνονται και μοιράζονται τη χαρά της επιτυχίας σας.

Η αυριανή μέρα θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός νέου κύκλου στη ζωή σας.  Ο κόσμος της Ναυτιλίας ανοίγει τις πύλες του για να σας υποδεχτεί. Η πορεία θα είναι μοναδική για τον καθένα από εσάς και εσείς μόνο θα ορίσετε ποια θα είναι αυτή. Εσείς θα επιλέξετε τον προσανατολισμό και τα εφόδια για το ταξίδι σας. Και κυρίως εσείς θα βιώσετε τις εμπειρίες των επιλογών σας.

Και ξεκινώντας από την επαγγελματική σας επιλογή να ασχοληθείτε με τον κλάδο της Ναυτιλίας, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ενθαρρύνω ακόμα περισσότερο για την επιλογή σας αυτή. Η Ναυτιλία και συγκεκριμένα η δική μας Ναυτιλία αποτελεί ένα Ελληνικό Θαύμα. Αξίζει να σας αναφέρω πως, η Ελλάδα διατηρεί την ηγετική θέση αποτελώντας το μεγαλύτερο έθνος πλοιοκτητών. Συγκεκριμένα οι Έλληνες πλοιοκτήτες βρίσκονται στην κορυφή  με 4.092 πλοία άνω  των 1.000 GT και με  στόλο 196 εκατομμυρίων GT, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 16%  ακολουθούμενη από την Ιαπωνία με (13%),και  την Κίνα με (11%) . Επίσης σας πληροφορώ  ότι οι Ελληνες πλοιοκτήτες κατέχουν 26,4% του παγκοσμίου στόλου δεξαμενοπλοίων και το 16,2% του στόλου των φορτηγών πλοίων. Σημαντικό στοιχείο είναι και η μέση ηλικία του ελληνικού στόλου στα πλοία που φτάνει τα 10,6 έτη το οποίο αντιστοιχεί σε  2,8 χρόνια κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία μαζί με τον τουρισμό αποτελούν τους σημαντικότερους τομείς της εθνικής μας οικονομίας. Και εσείς θα έχετε την πολυτέλεια της επιλογής ανάμεσα σε πολλές κατευθύνσεις: σε Ναυτιλιακές εταιρείες, Μεσιτικές (brokers), προμηθευτές, υπάλληλοι σε Ναυτιλιακά Εκπαιδευτικά  Κέντρα,  δικηγορικές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, ναυπηγεία, class societies κλπ.

Πέρα όμως από την κατεύθυνση που θα  επιλέξετε, θεωρώ ως πιο σημαντικό να σας αναφέρω από τη θέση που βρίσκομαι και ως άνθρωπος της θάλασσας, τρεις φράσεις που επέλεξα να είναι και η επικεφαλίδα του λόγου μου και τις οποίες εύχομαι να χαράξετε βαθειά στη μνήμη σας:

1. Να ηγηθείτε με ΟΡΑΜΑ. Ανοίξτε τα πανιά σας και πλεύστε με οδηγό τα όνειρα σας, τους στόχους σας, τις επιθυμίες σας. Βάλτε τον πήχη ψηλά. Μην συμβιβαστείτε με την μετριότητα, είναι κακός σύμβουλος. Δώστε την ψυχή σας και το όλον σας σε ότι επιλέξετε να κάνετε. Δουλέψτε με αισθητική και ευχαρίστηση για να επιτύχετε  την τελειότητα στην εργασία σας.

2. Να αριστεύσετε με  ΓΝΩΣΗ.  Η μόρφωση και η αρετή οδηγούν τον άνθρωπο σε ζωή τίμια αλλά κυρίως σε ζωή άριστη, πλούσια από στιγμές επιτυχίας, καταξίωσης, εξέλιξης. Η αριστεία άλλωστε είναι μια τέχνη που κατακτάται μόνο από τη γνώση και την εμπειρία. Αναπτύξετε λοιπόν τις δεξιότητές σας, τα ταλέντα σας, μελετήστε, αποκτήστε δύναμη μέσα από τη γνώση, κυριαρχείστε έναντι των αμαθών και κυρίως έναντι των ημιμαθών. Να θυμάστε ότι είμαστε αυτό που κάνουμε επανειλημμένα. Φροντίστε λοιπόν, η αριστεία, να μην είναι μια πράξη, αλλά μια συνήθεια που θα σας δώσει τη δύναμη να αλλάξετε τον κόσμο.

3. Να εμπνεύσετε με ΠΡΑΞΕΙΣ γιατί μόνο έτσι θα κερδίσετε τον σεβασμό των ανθρώπων και κυρίως του εαυτού σας. Πάρτε ρίσκα και διαχειριστείτε τις αλλαγές, εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις ευκαιρίες που σας δίνονται και αυξήστε τους διαθέσιμους πόρους,  σχεδιάστε πλάνα και επόμενες κινήσεις. Μην μένετε άπραγοι, στάσιμοι και εφησυχασμένοι. Η ζωή σας πρέπει να είναι γεμάτη από δράση, το πνεύμα σας πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και η ψυχή σας διαρκώς ανήσυχη.

Η σημερινή εποχή είναι απαιτητική, γεμάτη εμπόδια, δυσκολίες και αντιθέσεις, θα πρέπει να φροντίσετε και να εξοπλίσετε το όχημα σας -τον εαυτό σας- ώστε να είναι πάντα προετοιμασμένος. Επενδύστε με σύνεση και συνέπεια στο χρόνο σας. Μην απογοητεύεστε, Όλα φαίνονται πολλές φορές ακατόρθωτα μέχρι να τα κάνουμε να συμβούν. Άλλωστε δεν θα κριθείτε για τις φορές που φοβηθήκατε ή αποτύχατε, αλλά για τις φορές που καταφέρατε να σηκωθείτε όρθιοι και πιο δυνατοί.

Εν κατακλείδι θα ήθελα να  μοιραστώ  μαζί σας μία φράση ειπωμένη από τον Nelson Mandela :

«Ποτέ δεν χάνω. Είτε κερδίζω είτε μαθαίνω.» (I never lose. I either win or learn.) Ας αποτελέσει λοιπόν αυτή η φράση πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για την επιτυχημένη συνέχεια σας στη ζωή.

Αυριανοί συνάδελφοι, σας καλωσορίζω στο ναυτικό επάγγελμα  σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία, υγεία και καλή τύχη.

Μ.D